For en lengre beskrivelse av årets holberforelesning, se våre engelske nettsider.
Cass Sunstein blir introdusert av professor Ellen Mortensen, faglig leder av Holgbergprisens sekretariat.
Holbergforelesningen vil strømmes direkte på disse sidene.

For en lengre beskrivelse av årets holberforelesning, se våre engelske nettsider.
Cass Sunstein blir introdusert av professor Ellen Mortensen, faglig leder av Holgbergprisens sekretariat.
Holbergforelesningen vil strømmes direkte på disse sidene.
Politisk maktutøvelse henter sin legitimitet fra folket, men skal også være velbegrunnet og «god». En kilde til gode begrunnelser er kunnskap – for eksempel fra embetsverket eller akademia. Både kartlegging og forskning har betydning for hvor godt politiske beslutninger fungerer til å løse problemer og nå mål. Dette har igjen betydning for maktfordelingen: Jo mer velfungerende den politiske maktutøvelse er, jo mindre grunn er det typisk for andre statsmakter til å gripe inn. Men hvordan velge hva slags kunnskap som trengs? Hvem skal bestemme, og hvordan? Og i hvilken grad kan de samme svarene brukes i flere politiske tradisjoner?
Arrangementet vil bli strømmet direkte på disse sidene.
Cass R. Sunstein er vinner av Holbergprisen 2018. Sunstein er i dag Robert Walmsley University Professor at Harvard University. Fra 2009 til 2012 var han Administrator of the White House Office of Information and Regulatory Affairs, hvor han bisto med tilsynet med en rekke reformer som involverte sikkerhet, luftkvalitet, borgerrettigheter, åpenhet i det offentlige, klimaendringer, økonomisk handlingsrom, helse og fattigdomsbekjempelse. Han er også grunnlegger og direktør for Harvard Law Schools program for adferdsøkonomi og offentlig politikk.
Cathrine Holst er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi og seniorforsker ved ARENA Senter for europaforskning, Universitetet i Oslo. Hun er også tilknyttet Kjernemiljø for likestillingsforskning (CORE), Institutt for samfunnsforskning. Hennes faglige interesser er politisk sosiologi og demokratiforskning, sosial og politisk teori, kunnskap og ekspertise i politikken, EU, den nordiske modell og europeisk integrasjon, likestillingspolitikk, feministisk teori og kjønnsforskning.
Anine Kierulf er fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter. Kierulf var tidligere forsker ved Institutt for offentlig rett og Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo. Hennes forskningsfelt har først og fremst dekket konstitusjonelle spørsmål, menneskerettigheter og ytringsfrihet, med særlig fokus på utviklingen av forfatningsrett og prøvingsrett. Kierulf har en Ph.D.-grad fra Universitetet i Oslo.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, ynskjer velkommen og styreleiar for Holbergprisen, Sigmund Grønmo, kunngjer årets prisvinnarar. Under markeringa vil vi få høyre utsegner frå fagkomitéene for dei to prisane. Det blir eit kulturelt innslag og vi serverer gratis frukost og kaffi i bibliotekets foajé.
Sjå arrangementet direktesendt her:
I samsvar med tradisjonen deltar medlemmer av kongefamilien, representanter fra regjeringen og inviterte gjester på prisutdelingen.
Holbergprisen blir i år tiltelt den amerikanske jusprofessoren Cass Sunstein for hans arbeid innen rettsvitenskap og beslektede fagfelt. Sunstein er i dag Robert Walmsley University Professor at Harvard University.
Nils Klim-prisen tildeles statsviteren Francesca R. Jensenius for hennes forskning på valg, utvikling, og likestillingsspørsmål i India og andre land. Jensenius er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Institutt for statsvitenskap.
Prisutdelingen vil bli direktesendt på denne siden.
Tolv videregående skoler, og over 400 elever fra hele landet deltar årlig i den nasjonale forskningskonkurransen Holbergprisen i skolen. Det er fritt temavalg for forskningsprosjektene og elevene veiledes av etablerte forskere. Arbeidet med forskningsprosjektene blir tatt inn som en del av den vanlige undervisningen.
De tre beste elevbidragene blir premierte med henholdsvis kr. 25.000, kr. 15.000 og kr. 10.000. I tillegg deles det også ut et lærerstipend på kr. 20.000 til en lærer som har utmerket seg som en positiv ressurs for sine elever i arbeidet med prosjektene. Prisene deles ut av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og årets Holbergprisvinner.
Holbergdebatten 2017 tok for seg manipulasjon av informasjon i nyhetsmedier og sosiale medier og hvilke demokratiske implikasjoner dette har. Innlederne var Julian Assange, sjefredaktør i WikiLeaks; John Pilger, journalist og dokumentarfilmskaper; samt Jonathan Heawood, administrerende direktør i det britiske pressereguleringsorganet IMPRESS. Et bredt spekter av temaer ble dekket i løpet av de to og en halv timene arrangementet varte.
Alle de tre paneldeltagerne holdt hovedinnlegg og svarte på spørsmål fra salen. I tillegg ble Julian Assange, som deltok via videolenke, intervjuet av Holbergprisens sekretariat.
Det er liten tvil om at flere av de syn som ble fremført under debatten, er kontroversielle, og diskusjonen har vedvart i ukene etter arrangementet. Det er også tydelig at temaet som ble gjenstand for årets Holberg-debatt, kampen om sannheten i nyhetsmediene og i den offentlige sfære, er særdeles aktuelt og presserende.
Debatten illustrerer også hvor polarisert og vidtrekkende denne diskusjonen er blitt, både i Norge og verden for øvrig. Dette reflekterer hvordan manipulasjon av informasjon relaterer seg til alt fra presidentvalg til informasjonskrig til konflikter i sine mest brutale og tragiske former. I tillegg viste debatten hvordan det i ny teknologi er et enormt potensial for innovative løsninger, men også hvordan den teknologiske utviklingen bærer med seg store problemer og farer som hittil ikke er håndtert.
For en lengre beskrivelse av arrangementet: Se våre engelske sider og våre kalendersider.
Holbergdebatten gjennomføres den første helgen i desember hvert år og er en markering av Ludvig Holbergs opplysningstanke. Arrangementet søker å sette fokus på sentrale samfunnsspørsmål og å understreke hvordan de fagområder Holbergprisen representerer, er vesentlige for å håndtere vår tids store utfordringer.
Dette er ein nedkorta versjon av intervjuet, som blei tatt opp i mars 2017. Den fullstendige versjonen er tilgjengeleg som podcast her:
– Som mange andre unge hadde eg inga aning om kva eg ville då eg gjekk ut av vidaregåande. Men eg likte i alle fall kombinasjonen av matematikk og samfunnsvitskap, og blei fortalt av folk rundt meg at økonomifaget var ein god kombinasjon av desse to. So dermed gav eg faget ein sjanse og enda opp med både bachelorgrad, mastergrad og doktorgrad i samfunnsøkonomi.
– Vel, det er kanskje litt ein klisjé, men eg trur ikkje det finst nokon snarvegar til akademisk suksess, anna enn hardt arbeid. Det er hardt arbeid å gjennomføre doktorgraden, og det er hardt arbeid etter at du har fullført doktorgraden. Det sagt, treng du sannsynlegvis òg ein god porsjon flaks. Du må jobbe med tema som er populære på den tida i dei viktige fagtidsskrifta, og du må vere i forkant innan feltet du har valt. Og så er det kjempeviktig å ha ein god rettleiar, og at ein klarer å bygge opp eit godt internasjonalt nettverk. Det er uråd å ha ei akademisk karriere aleine. Du må ha eit støtteapparat rundt deg.
– Eg er heilt klart inspirert av å sjå på korleis ulike velferdsordningar og politiske vedtak verkar inn på samfunnet. Eg er interessert i korleis vi kan forstå og skildre samfunnsstrukturane i ulike land, og korleis vi kan utforme politikk som hjelper flest mogleg til betre sjansar i livet. Sjølv om det er uråd for ein enkelt forskar å finne løysingar på alle utfordringar, kan ein i alle fall bidra til å stake ut kursen for forandring.
(...)
– Doktoravhandlinga romma fleire ulike tema, men noko av det eg arbeidde mest med var kva innverknad mors barselspermisjon har på born si utvikling seinare i livet, både med tanke på utdanning og korleis dei gjer det på arbeidsmarknaden. Hovudspørsmålet var kor vidt det er meir gunstig for barnet om mor brukar meir tid heime i løpet av det første året etter fødselen.
– Vi fann ein positiv effekt både med tanke på utdanning og inntekt for born som har mødrene sine heime dei første seks månadane av livet. Men så, i ein oppfølgingsstudie eg og kollegaer gjorde seinare, fann vi til gjengjeld ingen skilnad etter desse første seks månadane. Det ser ut til at mor er særs viktig det første halve året, men at det deretter er liten skilnad på kor vidt det er mor, eller andre gode omsorgspersonar, som til dømes ein far eller besteforeldre som tek hand om barnet. Desse funna har òg i ettertid blitt støtta av forsking frå andre land.
– Ja, vi har freista å synleggjere denne forskinga, blant anna i USA. Gjennomsnittet for barselspermisjon i Europa ligg på mellom fire til seks månadar, men i USA har du ingen slik universell politikk. Der har dei berre rett på ein kortare periode ubetalt permisjon, avhengig av kva yrke du har. Det er vanskeleg å få gjennomslag, fordi det er mange krefter og politiske interesser i USA som kjempar for å halde velferdsordningane på eit minimum, men vi prøver stadig og forsking som dette er i alle fall eit ledd i prosessen fram mot politisk endring.
– Ja, det er absolutt mykje positivt, men vi må òg kome i hug at det alltid følgjer ein kostnad med velferdsordningar. Kostnader som kan gi ein viss grad av skeiv distribusjon i samfunnet, i den forstand at alle er med på å betale, medan det berre er dei som får born som dreg nytte av ordninga. I tillegg til utbetalingar kjem òg administrative kostnader. Slik sett kan velferdsordningar retta inn mot barnefamiliar vere eit døme på velferdspolitikk som ikkje naudsynleg omfordeler ressursar til dei fattige, som ein vanlegvis vil prioritere.
(...)
– Ja, dette var eit av dei tema eg fatta interesse for medan eg var i San Diego. Det er eit prosjekt eg arbeider på saman med ein kollega i San Diego og Magne Mogstad, som er professor i Chicago, men tok doktorgraden sin ved Universitetet i Oslo. Det byrja med at vi kom over eit prosjekt om effekten av fengsling for den kriminelle etter endt soning som var basert på svært dårlige data, og ikkje lukkast i å skilje ut kva som var effektar av fengsling og kva funn som skuldast andre tilhøve. Etter å ha lest denne studien fekk vi ideen om å gjere ei tilsvarande undersøking basert på norske datasett. Det tok oss nesten fire år å få tilgang til all den informasjonen og datasetta vi hadde bruk for, så prosjektet kom først i gong i fjor. Den første publikasjonen frå prosjektet kjem ut no snart. Der freistar vi å svare på sprøsmålet om kva effektar fengsling har for den kriminelle etter at han har sona ferdig. (Eg sier han fordi nesten samtlege er menn).
– Vi fann ut at dei som sonar fengselsstraffer, har lågare sjanse for å begå nye kriminelle handlingar seinare og større sjanse for å vende attende til arbeidsmarknaden, samanlikna med om dei som blir idømt samfunnsteneste eller prøvetid for samme brotsverk.
– Funna våre tyder på at dette ofte gjeld personar som har vore arbeidsledige før dei kom i fengsel. Dei som har bakgrunn frå arbeidsløyse har større sjanse for å få opptak til ulike arbeidstreningsprogram medan dei sonar, og dermed betre sjansar for å bli tilsett etterpå. Det er først og fremst desse arbeidstreningsprogramma i fengselsvesenet som utpeikar seg som ein viktig faktor for å hindre tilbakefall til kriminalitet, ifølgje våre funn.
– Hm, det er eit vanskeleg spørsmål å svare på. Men eg ikkje det vi ser att i desse tala er samanhengen mellom fengselsstraff og tilbakefallsratar. Vi er veldig nøye med å isolere årsakssamanhengane ved at vi samanliknar nøyaktig same type kriminelle som gjør nøyaktig same type brotsverk. Ettersom nokre dommarar gir mildare straffer enn andre, og det er tilfeldig kva dommar du møter i retten, så blir utfallet somme gongar fengselsstraff, og andre gongar andre sanksjonar. Så i den forstand har vi tatt høgde for den kausale effekten av fengsling. Heilt generelt trur eg det kan vere vanskeleg å skilje mellom den førebyggande effekten av trusselen om fengselsstraff og den rehabiliterande effekten av arbeidstreningsprogram, men akkurat for denne studien er vi er ganske sikre på at resultata vi ser skuldast effekten av sysselsettingsprogramma.
– Vel, nei. La meg utdjupe: Eg synes det er viktig å skilje mellom moralske og juridiske grunnar til å bruke fengsel som sanksjonsform. Vår studie handlar om korleis vi kan organisere fengselsvesenet best mogleg, slik at flest mogleg av dei kriminelle kan vende attende til samfunnet etter endt soning, heller enn å begå fleire brotsverk. Ei anna side ved denne tematikken er dei kompliserte moralske og normative spørsmåla som gjeld tilhøvet mellom fridom, brotsverk og straff, og kva som skal til for at vi kan rettferdiggjere å frårøve ein person sin fridom og sjølvråderett. Dette er ikkje spørsmål som vår studie er eigna til å finne svar på.
(...)
– Ja, det er i alle fall vår meining. Eit fengsel med fokus på rehabilitering kan faktisk fungere. Det finst førebels lite forsking som har vore i stand til å sjå denne problematikken i eit kostnadsperspektiv. Eg meiner vår studie innan fagfeltet som har synt positive effektar av fengsling i så måte. Det finst somme studiar frå USA som ser på noko av det same, men deira konklusjonar peikar i motsett retning. At fengsling aukar både tilbakefallsraten og tala for arbeidsløyse. Det amerikanske systemet ser ut til å fungere dårleg vurdert etter utfallet for dei kriminelle. Men det bør nemnast at dette òg delvis kan skuldast arbeidsmarknaden, i den forstand at det er mykje vanskelegare for domfelte å kome inn på arbeidsmarknaden i USA enn i Norge.
(...)
– Tja, det er vanskeleg å svare på. Både òg. Politikk handlar mykje om ideologi, og politiske preferansar er ofte styrande for kva politikarane vel å lytte til. Det er lett for at dei handplukkar forskningsfunn alt etter kva som passar inn med ideologien, heller enn å lytte til alle funn med opne øyrer. Til dømes har samfunnsøkonomar argument sterkt mot kontantstøtteordninga heilt sidan før den blei introdusert i 1986, med sterke argument knytt til negative effektar på andre område, særskilt med tanke på likestilling. Men sidan politikarane ikkje har noko plikt til å lytte til våre råd, har ordninga no eksistert i over 20 år, som eit godt døme på kor vanskeleg det kan vere å få gjennomslag i den politiske debatten.
– Samfunnsøkonomien som fag har lenge vore i front på metodisk nytenking. For å forstå effekten av ulike velferdsordningar og politiske vedtak over tid må du leite med lys og lykter etter vitskaplege framgangsmåtar som skilje spesifikke årsakssamanhengar frå alt anna som skjer i samfunnet. Siden alt skjer samtidig, er dette ei særs krevjande utfordring. Nye metodiske bidrag dukkar opp heile tida, og på dette feltet har nok avstanden mellom samfunnsøkonomi og dei andre samfunnsvitskapane blitt større i seinare år, skjønt somme fagfelt òg no byrjer å ta etter våre metodar.
– Ja absolutt. Den store forandringa, som fortsatt pågår, er at økonomifaget har gått frå å vere eit teoretisk orientert felt til å få ei mykje tyngre empirisk forankring. Dersom du ser på kva type artiklar og studiar som no vinn fram og blir publiserte i dei viktige tidsskrifta, har dei mykje oftare ei empirisk enn teoretisk vinkling. På dette feltet ligg også dei nordiske fagmiljøa langt framme, sidan vi har lett tilgang til svært gode datasett her, samanlikna med andre land. Dette gjer at vi kan svare på spørsmål som det ikkje er mogleg å svare på andre stader.
– Som fagperson ynskjer eg kritiske synspunkt velkommen. Kritisk er sunt for alle fagfelt, for å sikre utvikling og nytenking, og det er bra at vi tek debatten. Samtidig vil eg kommentere at økonomifaget spenner breitt, medan kritikken som kom etter finanskrisa nok først og fremst gjeld utfordringar for makroøkonomi og finans. Sjølv har eg arbeidd mest med empiriske data, anvendt økonomi og mikroøkonomi, som eg tvert om oppfattar som svært røyndomsorienterte felt, med blikk for det som skjer i den ekte verda, ekte samfunnsmessige utfordringar og spørsmål knytt til ressursfordeling, handel og integrasjonsspørsmål. So i den forstand trur eg kritikken rammar litt på sida, i alle fall for den tradisjonen eg høyrer til.
(...)
– Vel, vi må vere varsame, trur eg. Noreg er eit lite land som er svært avhengig av resten av verda, men vi har òg relativt høg levestandard og ein sosialpolitikk som gir god balanse mellom arbeid og fritid for fleirtalet. Det finst heilt klart moglegheiter for å gjere somme av desse sosiale ordningane meir berekraftige, men det er heller snakk om mindre justeringar enn store omveltingar.
– Tusen takk! Det er ei ære.
Siden Claes de Vreese ble tildelt den aller første Nils Klim-prisen i 2004, har han blitt professor i kommunikasjon ved the University of Amsterdam, grunnlegger av og direktør for Amsterdams Center for Politics and Communication og leder for det nederlandske vitenskapsakademiets samfunnsvitenskapelige råd. I dette intervjuet snakker han om hva som inspirerte ham til å velge sin karriere, om sine forskningsinteresser og om noen av de store politiske spørsmål som Europa nå står overfor.
En lengre beskrivelse av intervjuet finnes på våre engelske nettsider.
Holbergprisen er ein internasjonal forskingspris for framifrå vitskapleg arbeid innanfor humaniora, samfunnsvitskap, juss og teologi. Prisen delast ut årleg og er ein av de største av sitt slag i verda. Nils Klim-prisen, som delast ut til yngre nordiske forskarar, og Holbergprisen i skolen er òg del av Holbergprisens portefølje. Holbergprisen i skolen er ein nasjonal forskingskonkurranse for elevar i den vidaregåande skulen innanfor fagområda Holbergprisen dekkjer. Frå og med 2018 vil talet på deltakande skular gradvis bli auka frå 12 til 20, og på sikt vil konkurransen då involvere opp mot 1000 elevar frå heile landet.
Holbergprisen vert administrert av Universitetet i Bergen på oppdrag frå Kunnskapsdepartementet. Holbergprisens sekretariat har ansvar for dei tre prisane og arrangementa knytt til desse. Sekretariatet består i dag av fire administrative og ei fagleg stilling. For meir informasjon om Holbergprisen sjå: www.holbergprisen.no.
Ved Holbergprisens sekretariat er det ledig ei fast stilling (100%) som førstekonsulent, primært knytt til Holbergprisen i skolen.
Arbeidsoppgåver:
Kvalifikasjonar og eigenskapar:
Vi kan tilby:
Generell informasjon:
Utfyllande opplysningar om stillinga kan ein få ved å ta kontakt med:
Prosjektleiar Solveig Stornes, tlf. 55 58 69 92 / e-post solveig.stornes@holbergprisen.no, eller faglig leiar Ellen Mortensen, tlf. 48220407 / e-post ellen.mortensen@uib.no.
Den statlege arbeidsstyrken skal i størst mogleg grad spegle mangfaldet i befolkninga. Det er eit personalpolitisk mål å gå ei balansert alders- og kjønnssamansetning. Personar med innvandrarbakgrunn og personar med nedsett funksjonsevne blir oppmoda om å søkje stillinga.
Opplysningar om søkjaren kan bli gjort offentlege sjølv om søkjaren har oppmoda om ikkje å bli ført på søkjarlista. Dersom oppmodinga ikkje blir teke til følgje, skal søkjaren varslast om dette.
Nærare informasjon om tilsettingsprosessen her.
Søknadsfrist: 27.02.2018
Rikke Gürgens Gjærum er i dag professor på UIT og OsloMet. På UiT er hun leder for Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning og på OsloMet er hun knyttet til master i estetiske fag. Etter hovedfagsstudier i teatervitenskap fra UiO og en doktorgrad i drama/teater fra NTNU ble hun i en alder av 38 professor. Gjærum har også allmennlærerutdanning fra og er dramapedagog. I år er hun forskerkontakt for Heggen videregående skole i Harstad hvor hun har veiledet problemstillinger om alt fra oppfatninger av kjønn, fremtidsdrømmer til ord som dør ut.
Hva er dine forskningsområder og interesser?
Estetiske fag i utdanning, funksjonshemming, marginalisering, innovasjon i forskningsmetodikk, utenforskap, anvendt teater, disability teater, kunst & politikk, estetikkfilosofi og emansipatorisk kunst.
Hva er ditt beste råd til elever som skal gå i gang med et forskningsprosjekt?
Gå i gang med noe du virkelig lurer på eller blir provosert av, tenk at forskning skal bidra til å bringe verden ett skritt fremover.
Still så et kort spørsmål, undersøk spørsmålet i et avgrenset felt og diskuter det du finner i lys av tidligere forskning. Tenk selv, diskuter med andre og lytt til erfarne forskere.
Hva tenker du elevene kan lære av å forske i skolen?
Vi trenger en skole som pirrer nysgjerrighet og skapertrang, forskning bidrar til undring, til kritisk selvstendig tenkning og til kollektiv diskusjon om samfunnet vi lever i.
De unge skaper fremtiden og forskningen bidrar til en bedre verden. Dermed må vi tørre å gi dem verktøy til å utfordre det bestående og skape det nye.
Hvordan har møtet med elevene vært?
Spennende, utfordrende, givende og ikke minst optimistisk på vegen av fremtiden.
Vi har mange kloke hoder og varme hjerter blant unge i dag som trenger å bli sett og hørt.
Forskerkontaktene hentes fra nærliggende universiteter og høyskoler, og arbeider gjerne innenfor samme fagfelt som den aktuelle klassen. Elevene får et innblikk i forskerhverdagen, og hvor interessant og variert forskning innenfor human- og samfunnsvitenskapene kan være. Forskerne får på sin side bedre kjennskap til hvordan fagfeltene blir formidlet i skolene, og besøkene skaper en tettere kontakt mellom elever, lærere og forskningsmiljøer.
- Elevene kan lære mye av slike prosjekter. Ikke minst
kan de lære at det er gøy å finne ut av ting selv - med litt mer omfattende
fremgangsmåter enn hva de vanligvis bruker i skoleoppgaver. Jeg håper også de
lærer seg å være kritiske. Til kilder, medier og til eksisterende forskning.
Det finnes alltid svakheter, men det er ikke nødvendigvis et problem dersom man
er åpne om dem. - Jørn Lundgren, forskerkontakt for Kongshavn vgs.
Mange av elevene vil i løpet av de kommende år dukke opp på landets universiteter og høyskoler. Gjennom arbeidet med egne forskningsprosjekt vil elevene få kunnskap om hvordan et akademisk arbeid planlegges og utføres, og tilbakemeldingen fra elevene er at deltagelsen letter overgangen til videre studier. For forskerne har det også en verdi å møte videregående elever og få innblikk i hvilke spørsmål som opptar dem.
Ved å begynne tidlig med forskning lærer elevene hvordan kunnskap skapes og hvordan de selv kan gå fram for å produsere ny kunnskap om samfunnet. Elevene lærer seg også å forholde seg kritisk til kilder når de skal belyse et tema, og vurdere hva som er bra og mindre bra kilder å bruke i forskning. Og ikke minst lærer elevene seg å tenke etikk i forskningen - fra hvordan behandle informanter til hvilke betydning forskningsresultatene kan ha for dem det forskes på. - Mariya Bikova, forskerkontakt for Danielsen vgs.
Forskerkontaktene gir tilbakemeldinger om inspirerende møter med interesserte elever, som stiller kreative og gode spørsmål.
Det har vært veldig givende og berikende for meg å få lov
til å følge med på hvordan prosjektene utviklet seg over tid. Men ikke minst så
var det også veldig hyggelig å bli kjent med 25 oppegående, engasjerte unge
mennesker som har vært villig til å strekke seg langt og gå inn i en
samfunnsfaglig dialog med meg. - Laura M Führer, forskerkontakt for Eikeli
Gjennom våren arbeider elevene med sine selvvalgte forskningsprosjekter og opplever både uventede funn, at valgene de har tatt underveis i prosessen påvirker hverandre, og at tiden tilgjengelig er begrenset. Det kan være krevende er å finne en balanse mellom fordypning, analyse og gjennomføring. Forskerkontakt Rikke G. Gjærum gir følgende råd for en vellykket forskningsprosess:
Gå i gang med noe du virkelig lurer på eller blir provosert av, tenk at forskning skal bidra til å bringe verden ett skritt fremover. Still så et kort spørsmål, undersøk spørsmålet i et avgrenset felt og diskuter det du finner i lys av tidligere forskning. Tenk selv, diskuter med andre og lytt til erfarne forskere.
Janne Irén Paulsen Breimo
Professor ved fakultet for samfunnsvitenskap og leder for forskningsgruppen Velferdstjenesteforskning ved Nord universitet.
Forskningsinteresser: Organisasjonsteori, rehabilitering, velferdstjenesteforskning og institusjonell etnografi.
Forskerkontakt for Saltdal vgs
Rikke G. Gjærum
Professor i drama/teater og leder for Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning ved UIT - Norges arktiske universitet.
Forskningsinteresser: Estetiske fag i utdanning, funksjonshemming, marginalisering, innovasjon i forskningsmetodikk, utenforskap, anvendt teater, kunst og politikk, estetikkfilosofi og emansipatorisk kunst.
Forskerkontakt for Heggen vgs
Sivert Skålvoll Urstad
Universitetslektor og sosiolog ved UiA, med vekt på religionssosiologi og kultursosiologi.
Forskningsinteresser: teorier og studier knyttet religion og samfunn, religiøsitetens innvirkning i moralske og etiske spørsmål, sekularisering, sosiale faktorer for å forstå sekularisering.
Forskerkontakt for Setesdal vgs.
Berit Misund Dahl
Førsteamanuensis ved Institutt for helsevitenskap, NTNU. Utdannet sykepleier og helsesøster. Forskningsinteresser: profesjonell samhandling, helsefremming, sykdomsforebygging, brukermedvirkning.
Forskerkontakt for Fagerlia vgs.
Ida Holt Mathiesen
Stipendiat i sosiologi ved Fakultet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Stavanger.Tidligere seniorforsker ved IRIS.
Forskningsinteresser: yrkesvalg, organisasjon, rådgiving i skolen, frafall fra videregåande skole, kjønn.
Forskerkontakt for St. Olavs vgs.
Pål E Martiussen
Professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU
Forskningsinteresser: Helse- og velferdspolitikk, helsereformer, helsesystemer, ledelse og organisering i helsetjenesten, sosial ulikhet og helse, kommunepolitikk, kommunal organisering.
Forskerkontakt for Byåsen vgs.
Mariya Bikova
Førstelektor ved sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen.
Forskningsinteresser: problemstillinger knyttet til kjønn, migrasjon og transnasjonal omsorg. Hvordan globalisering utfordrer samspillet mellom familien, velferdsstaten og markedet. Problemstillinger knyttet til bruk av au pairer i Norge.
Forskerkontakt for Danielsen vgs.
Marjan Nadim
Forsker II ved institutt for samfunnsforskning, med PhD i sosiologi fra Universitetet i Oslo.
Forskningsinteresser: Innvandring og integrering, særlig knyttet til utdanning og arbeid og knyttet til barn av innvandrere. Likestilling og arbeidsliv. Ytringsfrihet og hatefulle ytringer.
Forskerkontakt for Rosenvilde vgs.
Laura M. Führer
Stipendiat ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.
Forskningsinteresser: Mangfold, problemstillinger knyttet til diskriminering og rasisme, hudfargens sosiale betydning.
Forskerkontakt for Eikeli vgs.
Vibeke Heidenreich
Sosiolog med PhD fra Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo.
Forskningsinteresser: Kjønn og likestilling i arbeidslivet generelt og på rekruttering til styrer spesielt. Organisasjon- og ledelsesforskning, pedagogikk og undervisning.
Forskerkontakt for Lillestrøm vgs.
Milda Jonusaite Nordbø
Stipendiat ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo
Forskningsinteresser: Samspill mellom natur og mennesker, klimaendringer og klimatilpasning, verdikjeden til spesialkaffe, betydning av samarbeid for samfunnsendringer, utvikling i Afrika, kvalitativ metode; særlig etnografi, narrativ analyse og visuelle metoder.
Forskerkontakt for Elvebakken vgs.
Jørn Ljunggren
Forsker II i sosiologi ved Institutt for samfunnsforskning ved Universitetet i Oslo.
Forskningsinteresser: spørsmål knyttet til sosial ulikhet, og hvordan denne overføres på tvers av generasjoner. Hvordan livsvilkår blir påvirket av ulik tilgang til ressurser.
Forskerkontakt for Kongshavn vgs.
Maren Toft
Stipendiat i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Forskningsinteresser: Klasseteori og teori om eliter, sosial mobilitet og klassestrukturasjon, segregasjon og urban ulikhet, sosial kapital og maktnettverk.
Forskerkontakt for Kongshavn vgs.
Fotokreditering: Janne Irén Paulsen Breimo: NORD universitet. Rikke G. Gjærum: UiT. Sivert Skålvoll Urstad: UiA. Berit Misund Dahl: NTNU. Ida Holt Mathiesen: IRIS. Pål E Martiussen: NTNU/Privat. Mariya Bikova: privat, Marjan Nadim: Institutt for samfunnsforskning. Laura M. Führer: UiO. Vibeke Heidenreich: privat. Milda Jonusaite Nordbø: Evelyn Pecori. Jørn Ljunggren: UiO. Maren Toft: UiO.
Vi søker en engasjert studentmedarbeider. Holbergsekretariatet er fra før av fem faste ansatte. Oppgavene til medarbeideren innebærer blant annet å skape innhold til nettsidene og forskjellige sosiale medier, jobbe med databaser og lister, samt å delta aktivt i den praktiske gjennomføringen av arrangementer.
Du vil jobbe ca. 8 timer i uken, på dagtid. I perioder rundt arrangementsavvikling i mars og juni kan det være hektisk og noe mer arbeid. Du vil samarbeide tett med resten av sekretariatet, og det er viktig at du er fleksibel og kan jobbe selvstendig.
Vi er på jakt etter deg som:
Vi kan tilby:
Tiltredelse snarest mulig. Jobben er timelønnet etter ltr. 33.
Kontaktinformasjon
Nærmere opplysninger om stillingen kan rettes til Hjørdis Maria Longva på telefon 41664772 eller på epost: hjordis.longva@holbergprisen.no
Søknad og CV sendes til hjordis.longva@holbergprisen.no innen 5. mars. E-posten skal merkes med "studentmedarbeider" i emnefeltet.
Komitéleder Pratab Bhanu Mehta ledet sitt siste møte i Holbergkomitéen den 9. februar, da komitéens fem medlemmer møttes for å diskutere årets kortliste over kandidater og anbefale en prisvinner. Selv om det var mange sterke kandidater, var komitéen enstemmig i sin beslutning.
Totalt 87 nominasjoner for 81 kandidater var mottatt for årets pris, og av disse var åtte kandidater på kortlisten. De fleste av de 81 kandidatene var primært tilknyttet institusjoner i USA, mens den nest-største gruppen tilhørte europeiske institusjoner. Samtidig er det mange av kandidatene som også har stillinger ved universiteter og øvrige forskningsinstitusjoner i andre deler av verden.
Den endelige beslutningen om hvem som vinner Holbergprisen og Nils Klim-prisen 2018, ble truffet av Holbergprisens styre 13. februar. Navnet på vinnerne av begge prisene vil bli kunngjort den 14. Mars kl. 09:00 ved Bibliotek for humaniora, Universitetet i Bergen. Arrangementet vil bli strømmet direkte på Holbergprisens nettsider.
I forbindelse med Holbergkomitéens møte i Amsterdam ble det også gjennomført et arrangement ved Det norske generalkonsulat. Etter introduksjoner av ambassadør Martin Sørby og av Holbergprisens styreleder Sigmund Grønmo, foredro vinneren av Nils Klim-prisen i 2004, Claes de Vreese, over temaet “Dealing with Populism: A Challenge for the News Media”.
I 2004 var de Vreese den første som mottok Nils Klim-prisen, som deles ut til en forsker under 35 år for fremragende vitenskapelig arbeid innen fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. De Vreese er i dag professor i politisk kommunikasjon ved the University of Amsterdam.
De Vreese forklarte at han ønsket å benytte forskning fra samfunnsvitenskapene og fra humaniora og oversette dette til praktiske råd for mediene. Han understreket også at han refererte til populisme som primært et kommunikasjonsfenomen, snarere enn en kategori av iboende politiske trekk.
Noen trekk som kan knyttes til populisme i en kommunikasjonssammenheng, er tendensen til å ville representere «folket» i en kamp mot korrupte og dysfunksjonelle eliter, samt et ekskluderende språk som beskriver visse grupper som «de andre». Dette kan referere til ulike former for eksklusjon og motsetninger, som en nasjons eller etnisk gruppes særlige rettigheter eller arbeiderklassens rettigheter overfor et korrupt bankvesen.
Når det gjelder spredningen av populisme, pekte de Vreese på fem hovedårsaker: økonomiske forhold, globalisering, variasjoner i tilbud om og etterspørsel etter populistisk retorikk i ulike sammenhenger, valgsystemenes karakter og — sist, men ikke minst, medieadferd og de raske endringene i medielandskapet.
De Vreese diskuterte deretter ti spesifikke råd for mediene, deriblant: Ikke dekk politikk som om det var en eneste lang valgkamp. Han brukte Donald Trumps valgkamp og presidentskap som eksempel: «Dekningen av amerikansk politikk ligger veldig nært det vi ser under valgkamper», mente de Vreese. Dette har en potensielt negativ effekt og kan lede til økt politisk kynisme blant elektoratet.
De Vreese oppfordret også til stor grad av gjennomsiktighet med hensyn til mediene og deres nyhetsdekning. «I en situasjon hvor mediene og journalistikken møter mange beskyldninger, er det viktig å sikre at profesjonens legitimitet», poengenterte han.
This invitation is personal and cannot be forwarded.
If you have any questions or need to change your registration, please contact us at info@holbergprisen.no.
During the Holberg Week 4th-6th June, we host a series of lectures, discussions and other events in honour of Holberg Laureate Cass R. Sunstein and Nils Klim Laureate Francesca Refsum Jensenius. Find more information about upcoming events in our calendar. All events have free admittance and require no registration in advance.
Kunngjøringsseremonien ble holdt på Universitetet i Bergen, Bibliotek for humaniora. Hovedtalere var Holbergstyrets leder, professor Sigmund Grønmo, og rektor ved Universitet i Bergen Dag Rune Olsen.
Holbergprisen er en internasjonal forskningspris verdt kr. 6 millioner, som dekker fagområdene humaniora, samfunnsvitenskap, jus og teologi. Prisen ble opprettet av Stortinget i 2003, og vinneren skal ha påvirket internasjonal forskning innen prisens fagfelt på en avgjørende måte.
Professor Sunstein får i år prisen for sine originale og vidtrekkende arbeider, som har endret flere fagfelt, og dessuten hatt stor betydning for politikkutforming i USA. Hans forskning dekker både adferdsøkonomi og offentlig politikk, statsrett og demokratiteori, rettsvitenskap og juridisk teori, forvaltningsrett og risikoregulering. Sunsteins forskning har blant annet formet vår forståelse av forholdet mellom forfatningsrett og det moderne statsapparat.
Både Holbergprisen og Nils Klim-prisen overrekkes under en seremoni i Universitetsaulaen ved Universitetet Bergen den 6. juni.
Sunstein er i dag Robert Walmsley University Professor at Harvard University. Fra 2009 til 2012 var han Administrator of the White House Office of Information and Regulatory Affairs, hvor han bisto med tilsynet med en rekke reformer som involverte sikkerhet, luftkvalitet, borgerrettigheter, åpenhet i det offentlige, klimaendringer, økonomisk handlingsrom, helse og fattigdomsbekjempelse. Han er også grunnlegger og direktør for Harvard Law Schools program for adferdsøkonomi og offentlig politikk.
I forlengelsen av sitt banebrytende vitenskapelige arbeid har Sunstein utvist stort samfunnsengasjement og engasjert seg i det offentlige ordskiftet, og han påvirket vår tilnærming til viktige samfunnsspørsmål. Sunstein har også vært involvert i grunnlovsutforming og lovendring i en rekke land.
«Jeg har lenge vært opptatt av hvordan man fremmer varige konstitusjonelle idealer som frihet, verdighet, likhet, selvbestemmelse og rettssikkerhet,» sier Sunstein, «når slike idealer både kan være truet og understøttet av store byråkratier og andre sentrale forhold i vår tid.» «Hovedmålet,» forklarer han, «har vært å styrke demokratiteoriens fundamenter og tilpasse dem en moderne tid. Jeg ønsker å forstå hvordan demokratier kan lykkes i praksis med å både forbedre og forlenge våre liv.»
Sunstein har utgitt 48 bøker og publisert hundrevis av vitenskapelige artikler. After the Rights Revolution (1990) og The Partial Constitution (1993) er hans hovedverk innen forfatningsrett. Han vant en Goldsmith Book Prize for boken Democracy and the Problem of Free Speech (1993), og sammen med Richard Thaler er han medforfatter av boken Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness (2008). Boken tar for seg hvordan private og offentlige organisasjoner kan hjelpe enkeltpersoner med å treffe bedre valg i det daglige.
«Cass Sunsteins vitenskapelige arbeider er drevet frem av en genuin forståelse av hvordan menneskelig adferd representerer en utfordring for samfunnsreguleringen. I tillegg har Sunstein vist at han behersker kunsten å formidle komplekse idéer til allmennheten. Hans tilnærming er vitenskapelig stringent, men samtidig klar og tilgjengelig, og hans arbeider kjennetegnes både av en dyptfølt omsorg for menneskelig velferd og av et utrettelig forsvar for den opplyste, offentlige samtalen. Sunstein er en av vår tids viktigste intellektuelle.»
- Dr. Pratab Bahnu Mehta, leder av Holbergkomitéen
Nils Klim-prisen er verdt kr. 500.000 og tildeles hvert år en nordisk forsker under 35 år, som har utmerket seg innen de samme fagområder som dem Holbergprisen dekker. Prisen går i år til den norske statsviteren Francesca R. Jensenius, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, for hennes forskning på valg, utvikling, og likestillingsspørsmål i India og andre land.
Jensenius har en ph.d.-grad i statsvitenskap fra University of California, Berkeley (2013), der hun spesialiserte seg innen sammenliknende politikk, sørasiatisk politikk og forskningsmetode.
«Mine fremste forskningsinteresse er hvordan valgdynamikk og design av statlige institusjoner påvirker forskjellige typer ulikhet i samfunnet,» sier Jensenius. «For eksempel: Hva skjer med fordelingen av ressurser når det endrer seg hvem som sitter ved makten? Og hvordan kan vi best designe valgsystemer og andre institusjoner slik at det resulterer i politiske systemer som er både velfungerende og inkluderende?"
For tiden jobber Jensenius med flere artikler og en bok om forholdet mellom politiske institusjoner, valgresultater, og utvikling på lokalt nivå i India. Hun holder også på med et komparativt prosjekt om hvordan lover rundt om i verden påvirker kvinner og ulike marginaliserte grupper på forskjellig vis.
«Jensenius er en fremragende statsviter. Hennes studier av det indiske valgsystemets betydning for de lavere kaster er banebrytende, og hennes senere arbeider er ikke mindre imponerende. Ikke minst skyldes dette Jensenius’ utrettelige anstrengelser for å samle inn valide data, samt konklusjonenes fokus på bredere spørsmål av høy sosial relevans. Hun håndterer komplekse teorier så vel som empiriske data med samme eleganse og klarhet. Jensenius’ karriere gjør henne ytterst velegnet som rollemodell for yngre forskere.»
- Professor Frans Gregersen, leder av Nils Klim-komitéen,
Cass Sunstein er en av vår tids mest vidtfavnende, innovative og toneangivende forskere. Hans vitenskapelige arbeider har redefinert flere forskningsfelt, og den praktiske implementeringen av hans forskning har hatt stor betydning for politikk-utforming. Hans banebrytende bøker om amerikansk statsrett (After the Rights Revolution, 1990, og The Partial Constitution, 1993), har på avgjørende måter formet vår forståelse av forholdet mellom det moderne statsapparatet og forfatningsrett. Disse verkene har gitt oss sofistikerte verktøy for å forstå hvordan ulike konstitusjonelle idealer som kan omarbeides og forsvares i møte med fremveksten av den administrative stat. I flere av Sunsteins arbeider om amerikansk juss fremmer han et syn på konstitusjonalisme som et deliberativt ideal på en kraftfull måte, og han forsvarer dette synet mot juridisk og økonomisk reduksjonisme og mot public choice-teori. På innovative måter minsker han kløften mellom våre deliberative idealer og kravet om effektivitet.
Disse hensynene utgjør også grunnlaget for Sunsteins fremragende forskningsbidrag innen forvaltningsrett. I en rekke bøker (The Cost Benefit State, 2002, Risk and Reason, 2002, og The Laws of Fear, 2004), viser han hvordan kostnad-nytte-analyse kan disiplinere offentlige reguleringsinstanser. For Sunstein er kostnad-nytte-analyse ikke en nødtørftig øvelse i effektivitet: det er snarere et middel for å sikre at statlige instanser tar høyde for reguleringenes konsekvenser for alle borgerne.
Ved hjelp av en kløktig kombinasjon av kostnad-nytte-analyse, supplert med innsikter fra disipliner som psykologi, økonomi og samfunnsvitenskap, redefinerer Sunstein hvordan vi tenker omkring skade og kompensasjon. Dette banebrytende arbeidet har endret vår tenkning omkring noen av vår tids mest presserende samfunnsproblemer, fra klimaendringer til helsespørsmål.
Sunsteins vitenskapelige arbeider er drevet frem av en genuin forståelse av hvordan menneskelig adferd representerer en utfordring for samfunnsreguleringen. Ved å inkorporere kunnskap fra revolusjonen innen adferdsforskningen, tilfører han en dypere innsikt i disse utfordringene, i tillegg til å gi ny næring til forskning i adferds-økonomi og juss. Samtidig som det har vært en rekke andre forskningsbidrag til dette feltet (inkludert bidrag fra Richard Thaler, hans medforfatter av Nudge), har Sunstein hatt stor innflytelse ved å forbinde adferdsøkonomi med en dypere forståelse av demokrati, juss og måten samfunnsinstitusjoner fungerer på. Fra 2009 til 2012, under Obamas presidentskap, ledet han The White House Office of Information and Regulatory Affairs.
Med sine 48 bøker og hundrevis av vitenskapelige artikler har Sunstein endret vår forståelse av en rekke viktige temaer. I tillegg til hans akademiske bidrag har Sunstein også vist at han behersker kunsten å formidle viktige idéer til allmennheten. Gjennom sine tallrike kommentarartikler, intervjuer og offentlige foredrag, har han vært en særdeles innflytelsesrik, veltalende og produktiv deltaker i den offentlige debatten.
Cass Sunstein er en av de få forskerne som forutser fremtidens utfordringer ved hver korsvei. Han var også en av de første samfunnsviterne som var opptatt hvordan diskursfellesskap kan påvirke demokratiet i vår digitale tidsalder. Slik redefinerer han våre idéer om hvordan offentligheten fungerer. Han har i tillegg levert briljante og toneangivende innspill til en rekke samfunnsspørsmål: måten forutinntatthet kan påvirke dommere, likekjønnet ekteskap, dyrs rettigheter, kvoteringstiltak, og nye utfordringer for ytringsfriheten. Hans vitenskapelige tilnærming er interdisiplinær i ordets rette forstand. Den er vitenskapelig stringent, men samtidig klar og tilgengelig, og kjennetegnes av en dypt følt omsorg for menneskelig velferd. Hans fremragende forskning, politiske engasjement og stadige søken etter praktiske løsninger, så vel som hans motstand mot defaitisme i møte med politisk og administrativ kompleksitet, og hans utrettelige forsvar for den opplyste, offentlige samtalen, gjør ham til en av vår tids viktigste intellektuelle.
På vegne av Holbergkomitéen
Pratap Bhanu Mehta
Komitéleder
CASS R. SUNSTEIN
(f. 1954)
Cass R. Sunstein er Robert Walmsley University Professor ved Harvard University. Fra 2009 til 2012 var han Administrator of the White House Office of Information and Regulatory Affairs, hvor han bisto med tilsynet med en rekke reformer som involverte sikkerhet, luftkvalitet, borgerrettigheter, åpenhet i det offentlige, klimaendringer, økonomisk handlingsrom, helse og fattigdomsbekjempelse. Han er grunnlegger og direktør for Harvard Law Schools program for adferdsøkonomi og offentlig politikk. Sunstein har også vært involvert i grunnlovsutforming og lovendring i en rekke land. Hans tjeneste i det offentlige inkluderer medlemskap i president Barack Obamas Review Group on Intelligence and Communications Technologies (2013) samt det amerikanske forsvarsdepartementets Innovation Board (2016-2017).
Sunstein er forfatter av hundrevis av artikler og dusinvis av bøker, inkludert Republic.com (2001), Risk and Reason (2002), Why Societies Need Dissent (2003), Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness (med Richard H. Thaler, 2008), Simpler: The Future of Government (2013), Conspiracy Theories and Other Dangerous Ideas (2014), The World According to Star Wars (2016), #Republic (2017), Impeachment (2017), Legal Reasoning and Political Conflict (2. utg. 2018) og The Cost-Benefit Revolution (kommende, 2018).
LENKER
I forbindelse med kunngjøringen av at årets Nils Klim-pris tildeles Francesca R. Jensenius, seniorforsker ved Nors Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), ble Jensenius intervjuet av NUPI-kollega Elana Wilson Rowe for Holbergprisens og NUPIs podcast. Her snakker Jensenius blant annet annet om sine forskningsfunn, om sin bakgrunn og om sine interesser.
"Jeg er en statsviter som jobber med komparativ politikk og komparativ politisk økonomi," sier Jensenius. Min fremste forskningsinteresse er hvordan valgdynamikk og design av statlige institusjoner påvirker forskjellige typer ulikhet i samfunnet. For eksempel: Hva skjer med fordelingen av ressurser når det endrer seg hvem som sitter ved makten? Og hvordan kan vi best designe valgsystemer og andre institusjoner slik at vi får politiske systemer som er både velfungerende og inkluderende?"
Mye av Jensenius' arbeid har handlet om slike samfunnsendringer som er innført med hensikt, deriblant kvoteringssystemer, og ifjor gav hun ut boken Social Justice through Inclusion: The Consequences of Electoral Quotas in India på Oxford University Press.
"Denne boken handler om de langsiktige konsekvensene av bruk av kvotering ved valg, for lavkaste-grupper i India, de såkalte Scheduled Castes," forklarer Jensenius. "Dette er en gruppe som tidligere var kjent som untouchables i India, altså den lavest rangerte gruppen i det indiske kastesystemet. India har hatt et omfattende kvoteringssystem for denne gruppen siden landets uavhengighet, altså omtrent siden 1950. Dette kvoteringssystemet fungerer slik at det det reserveres posisjoner i de lovgivende forsamlingene rundt om i hele landet, som er proporsjonalt med andelen av disse lavkaste-gruppene som bor i området."
Jensenius forteller at hun ble interessert i dette temaet mens hun var utvekslingsstudent ved Dehli University. Der studerte hun Hindi, men endte opp med å gå på en rekke politiske arrangementer fordi hun syntes det var spennende. "En av de tingene som overrasket meg," sier hun, "var at det var store studentprotester rettet mot kvoteringssystemet. Som nordmann hadde jeg vel en tilbøyelighet til å se på kvotering som noe positivt, noe som handlet om å inkludere ekskluderte grupper i politikk og i andre sammenhenger, men det som møtte meg var massive protester, hvor studenter var svært opprørte over bruken av kvotering i utdanningssektoren."
Derfor begynte Jensenius å lese mer om temaet, og hun ble mer og mer interessert i de ulike formene for kvotering som India har hatt, og ønsket å skjønne mer om effektene av dem. Dette ble til hennes doktorgradsavhandling, som hun så har jobbet videre med. "Mitt hovedfokus har vært å bruke mange typer data og informasjonskilder for å forsøke å finne ut hva bruken av kvotering gjennom mer enn 50 år har resultert i," sier hun.
Hør hele podcasten under, eller les intervjuet i tekstform her.
Konkurransen om Nils Klim-prisen blir stadig hardere år for år. I år hadde komitéen et imponerende antall kandidater å velge mellom. Komitéen har besluttet å anbefale seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Francesca Refsum Jensenius som årets prisvinner. Francesca Refsum Jensenius oppfyller til fulle alle kriteriene til Nils Klim-prisen. Hun er en fremragende statsviter, hvis viktigste arbeid opprinnelig fokuserte på valgsystemer i India. I dag omfatter hennes forskning et område som går på tvers av flere disipliner: utviklingsstudier, kjønnsstudier, komparative studier av juridiske institusjoner og bestemte gruppers økonomiske handlingsrom. Hun behersker både kvalitative og kvantitative metoder. Hennes publikasjonsliste er imponerende, inkludert hennes bok Social Justice through Inclusion: The Consequences of Electoral Quotas in India(Oxford University Press, 2017), i tillegg til en rekke fagfellevurderte artikler i høyt renommerte tidsskrift. Hun har i senere tid mottatt prestisjefylte forskningsmidler. Komitéen vil også berømme henne for hennes vilje til å dele sine forskningsdata med andre, samt til å påta seg mange profesjonelle verv.
Jensenius studerte ved Universitetet i Oslo (bachelorgrad i statsvitenskap) og Duke University (mastergrad i sammenlignende politikk og Hindi), og hun mottok sin ph.d.-grad ved University of California, Berkeley. Hun har mottatt Fulbright-stipend, så vel som reisestipend fra, blant andre, UC Berkeley og the American Scandinavian Foundation. Jensenius har anvendt denne solide bakgrunnen til å gjennomføre banebrytende studier, der hun kombinerer kvantitative og kvalitative metoder i en nyansert utforskning av hva det betyr for de laveste kastene (tidligere kalt ”untouchables”) i India å inneha reserverte seter. Hun viser på en overbevisende måte at kvotesystemet er positivt for hvordan kasten oppfattes av omverdenen, men det tjener ikke nødvendigvis kasten selv. Når det gjelder hennes seneste forskningsarbeid, har komitéen latt seg imponere av de store anstrengelsene hun har investert i å samle inn valide data, og av hvordan konklusjonene brukes til å fokusere på bredere spørsmål av høy sosial relevans. Ikke bare har hun beveget seg utover studier av valgsystem og hen mot studier av eliter og kjønn i India; i sitt postdoktor-prosjekt tar hun for seg komparative studier av kvinners økonomiske handlingsrom og rettslige regimer på tvers av kontinenter. Jensenius fremviser fremragende skriveferdigheter, med en evne til å håndtere komplekse teorier så vel som empiriske data med samme eleganse og klarhet. Hennes karriere gjør henne ytterst velegnet som rollemodell for yngre forskere.
På vegne av Nils Klim-komitéen
Professor Frans Gregersen
Komitéleder
Francesca R. Jensenius
(f. 1983)
Francesca R. Jensenius jobber med komparativ politikk og komparativ politisk økonomi, med et regionalt fokus på Sør-Asia og Latin-Amerika. Hun er særlig interessert i spørsmål relatert til hvordan valgdynamikk og institusjonell utforming påvirker forskjellige typer ulikhet i samfunnet. Flere av hennes publikasjoner handler om statens rolle i å gi minoriteter og kvinner mer politisk og økonomisk innflytelse i India og andre steder. I boken Social Justice through Inclusion: The Consequences of Electoral Quotas in India (Oxford University Press, 2017), tar hun for seg effektene av mange år med politisk kvotering for lavkaste-grupper (de tidligere "untouchables").
Jensenius har en Ph.D. i statsvitenskap fra University of California, Berkeley (2013), der hun spesialiserte seg innen sammenliknende politikk, sørasiatisk politikk og forskningsmetode. Før hun begynte ved University of California, studerte hun statsvitenskap og Hindi ved Duke University, Delhi University og Universitetet i Oslo. I april 2018 tiltrer hun som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Institutt for statsvitenskap
LENKER